Lozan Mübadillerinin kalbi Mudanya´da attı.

Lozan Mübadillerinin kalbi Mudanya´da attı.

Lozan Mübadilleri göçün 92. Yılında Mudanya'da buluştu.

Aralarında İstanbul, Bursa, Mudanya, Gemlik, Erdek ve Nilüfer´in de yer aldığı Lozan Mübadilleri, göçün 92. Yılında Mudanya´da buluştular.

Faaliyetini İstanbul´dan yürüten Lozan Mübadilleri Vakfı, Genel Sekreteri Sefer Güvenç, Bursa milletvekili Turan Tayan,  Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Bursa Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey´in yanı sıra Lozan Mübadilleri Erdek şube temsilcileri Emin Can, Hüseyin Sunay, Derya Verim ve Türkan Akdağ Öztürk´de hazır bulundu.

Lozan Mübadelesinin 92. Yıldönümü nedeni ile hazırlanan program içeriğinde Göçün zor şartlar altında yapılıp, o dönemde kış koşulları ve güvensiz deniz yolculuğu ile yapılan göçte, çok insanın hayatını kaybettiği, birçoğunun da hastalandığı vurgulandı.

Konuşmada, Deniz yolculuğu esnasında yaşamını kaybedenlerin, hastalık yayma riskine karşı denize atıldığı ve insanların hiç tanımadıkları bir coğrafyayı kendilerini yurt edinmesinin olumsuzluklarının yaşandığı ifade edildi.

Mudanya´daki törenlerde daha sonra Lozan şehitleri için saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal marşı okundu, denize karanfiller bırakıldı.

Duygusal anların yaşandığı törenler daha sonra yöresel halk oyunları ve yöresel yemek ikramı ile son buldu.



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı